بحث ما درباره خراسانی بود، اصرار ما در بررسی سندی این روایت بدین جهت است که روایت مطالب دیگری را نیز در بر دارد که اگر ما نتوانیم این روایت را تقویت کنیم یک سری مطالب دیگر از قبیل سایرعلامات که در این روایت آمده آنها هم زیر سوال میرود، مشروط به اینکه درسایر روایات ذکرنشده باشند، اما اگر این علامات در روایات دیگر وجود داشته باشد، این روایت ضعیف السند هم که باشد میتواند به عنوان موید از آن استفاده کرد.
این روایت، انصافا روایت پر باری است که به بخشهائی از آن اشاره میشود:
إِذَا رَأَیْتُمْ نَاراً مِنَ الْمَشْرِقِ شِبْهَ الْهَرَوِیِّ الْعَظِیمِ تَطْلُعُ ثَلَاثَةَ أَیَّامٍ أَوْ سَبْعَةً فَتَوَقَّعُوا فَرَجَ آلِ مُحَمَّدٍ ع إِنْ شَاءَ اللَّهُ عَزَّ وَ جَلَّ إِنَّ اللَّهَ عَزِیزٌ حَکِیمٌ ثُمَّ قَالَ الصَّیْحَةُ لَا تَکُونُ إِلَّا فِی شَهْرِ رَمَضَانَ شَهْرِ اللَّهِ وَ هِیَ صَیْحَةُ جَبْرَئِیلَ إِلَى هَذَا الْخَلْقِ ثُمَّ قَالَ یُنَادِی مُنَادٍ مِنَ السَّمَاءِ بِاسْمِ الْقَائِمِ ع فَیَسْمَعُ مَنْ بِالْمَشْرِقِ وَ مَنْ بِالْمَغْرِبِ لَا یَبْقَى رَاقِدٌ إِلَّا اسْتَیْقَظَ وَ لَا قَائِمٌ إِلَّا قَعَدَ وَ لَا قَاعِدٌ إِلَّا قَامَ عَلَى رِجْلَیْهِ فَزَعاً مِنْ ذَلِکَ الصَّوْتِ فَرَحِمَ اللَّهُ مَنِ اعْتَبَرَ بِذَلِکَ الصَّوْتِ فَأَجَابَ فَإِنَّ الصَّوْتَ الْأَوَّلَ هُوَ صَوْتُ جَبْرَئِیلَ الرُّوحِ الْأَمِینِ وَ قَالَ ع الصَّوْتُ فِی شَهْرِ رَمَضَانَ فِی لَیْلَةِ جُمُعَةٍ لَیْلَةِ ثَلَاثٍ وَ عِشْرِینَ…
یکی از علامات که در روایت به آن اشاره شده آتشی در مشرق است که سه روز یا یک هفته ادامه دارد، و آتش عظیمی است که هرگاه آنرا دیدید منتظر فرج آل محمد صلی الله محمد وآله باشید، البته آنچه که در روایت وجود دارد کلمه فرج است نه ظهور، ولی به قرینه روایات دیگر میتوان فهمید که مراد از آن، همان ظهور حضرت مهدی عجل الله تعالی فرجه است. خلاصه این آتشی که از سمت مشرق ظاهر میشود رابطه تنگاتنگی با ظهور امام دارد، البته یک «ان شاءاللهی» هم درروایت ذکر فرمودهاند که گاهی برای تبرک گفته میشود و گاهی معنای تعلیق دارد.
بعد از آن علامت دیگری نقل میشود که شاید از علامات حتمی باشد وما آن را بحث خواهیم کرد وآن صیحه آسمانی است که بخشی از این روایت مربوط به آن وتفصیلات آن است مثلااینکه در ماه رمضان و از جانب جبرئیل است. ومنادی در آسمانها نام میبرد اسم حضرت یعنی «م ح م د» را که به نظر ما بردن نام حضرت تا روز ظهورجایز نیست. به هر صورت روایت میگوید جبرئیل نام حضرت را در آسمانها میبرد واین صیحه به گونهای است که شرق وغرب میشنوند. صیحه آسمانی به نحوی است که هیچ کس را نمی گذارد درخواب بماند، حال یا مراد خواب غفلت است، (اللهم نبهنا عن نومة الغافلین) یا مراد خواب عرفی وظاهری است. صیحه به نحوی است که کسی که ایستاده باشد مینشیند و کسی که نشسته باشد میایستد، تاکید میکنم اگر ما در سند توقف کنیم وملاک را سند قرار دهیم، این تفاصیل را از دست میدهیم بعد میفرماید خدا رحمت کند کسی که به این ندا پاسخ میدهد در اینجا میفرماید ندای اول جبرئیل است که در ماه رمضان وشب 23 است یعنی همان احیایی که خیلی بر آن تاکید شده است زیرا برخی ساعات است که اختصاص به امام زمان دارد که یکی از آنها شب قدر، روز جمعه، پنج شنبه، نزدیک غروب، روز عاشورا.
در ادامه امام میفرماید: فَلَا تَشُکُّوا فِی ذَلِکَ، زیرا زیاد شبهه افکنی میکنند واسمعوا و اطیعوا وفی آخر النهار صوت ابلیس، حال مراد از ابلیس یا خود شیطان است یا اعوان و انصار او؛ زیرا آنها هم وارد شده وحرفهائی میزنند تا مردم را در حیرت وشک بیاندازند، مجددا میفرماید: این صداها را که شنیدید شک نکنید فَلَا تَشُکُّوا أَنَّهُ صَوْتُ جَبْرَئِیلَ زیرا صدا صدای جبرئیل است وَ عَلَامَةُ ذَلِکَ (صوت) أَنَّهُ یُنَادِی بِاسْمِ الْقَائِمِ (ع) وَ اسْمِ أَبِیهِ، پس صیحه طبق این تعبیر از علامات حتمی است که قبل از خروج قائم رخ میدهد، در روایت دقت کنید ببینید تعبیر به لفظ قائم چند بار آمده وچگونه در روایت از ایشان تعبیر میکنند،ائمه ما اصرار دارند که با لفظ قائم از ایشان تعبیر کنند وگاهی هم به خودشان نسبت میدهند و میگویند قائمنا، باید دید علت چیست؟ به اشاره بگویم:
قَالَ أَبُو عَبْدِ اللَّهِ7 لَمَّا کَانَ مِنْ أَمْرِ الْحُسَیْنِ بْنِ عَلِیٍّ7 مَا کَانَ ضَجَّتِ الْمَلَائِکَةُ إِلَى اللَّهِ تَعَالَى وَ قَالَتْ یَا رَبِّ یُفْعَلُ هَذَا بِالْحُسَیْنِ صَفِیِّکَ وَ ابْنِ نَبِیِّکَ قَالَ فَأَقَامَ اللَّهُ لَهُمْ ظِلَّ الْقَائِمِ7 وَ قَالَ بِهَذَا أَنْتَقِمُ لَهُ مِنْ ظَالِمِیهِ [1]
روز عاشورا وقتی آن فاجعه بپا شد وامام شهید شد، ملائکه به خداوند عرض کردند: اجازه بده به یاری امام برویم، خداوند صورت و اشباح ائمه را نشان داد به ملائکه (فَأَقَامَ اللَّهُ لَهُمْ ظِلَّ الْقَائِمِ ع وَ قَالَ بِهَذَا أَنْتَقِمُ لَهُ مِنْ ظَالِمِیه ) این تعبیر واین وصف برای امام زمان ع از جانب خداوند عزوجل است وشاید اینکه اکثر روایات از حضرت به آن لقب یاد میکنند به این خاطر است که خداوند از حضرت این گونه تعبیر کرده است. این بحث را در کتاب النجم الثاقب نگاه کنید.
دراین روایت ـ روایت نعمانی ـ حدود5 تا 6 بار تاکید شده که صدای اول را پیروی کنید.
در ادامه یکسری علامات ذکر میشود که اگر این روایت نباشد این علامات حتمیت پیدا نمیکند: بروز طا عون، زلزله وجنگ بین حکومتهای عربی طبق این روایت از علائم حتمی است. لَا یَقُومُ الْقَائِمُ إِلَّا عَلَى خَوْفٍ شَدِیدٍ مِنَ النَّاسِ (حال یا از ناحیه بلایای طبیعی یا از ناحیه حاکمان)
وَ زَلَازِلَ وَ فِتْنَةٍ وَ بَلَاءٍ یُصِیبُ النَّاسَ وَ طَاعُونٍ قَبْلَ ذَلِکَ وَ سَیْفٍ قَاطِعٍ بَیْنَ الْعَرَبِ وَ اخْتِلَافٍ شَدِیدٍ بَیْنَ النَّاسِ وَ تَشْتِیتٍ فِی دِینِهِمْ وَ تَغْیِیرٍ فِی حَالِهِمْ
ما قبلا میگفتیم اینها از علامات غیر حتمی است اما طبق این روایت که تعبیر به «لا یقوم» دارد، اینها از علائم حتمی میشود. و ما اگر سند این روایت را نتوانیم تصحیح کنیم تمام این علائم زیر سؤال میرود. شاید از طریق قوت متن بتوانیم بر این روایت صحه بگذاریم.
اذا خرج یقوم بِأَمْرٍ جَدِیدٍ وَ کِتَابٍ جَدِیدٍ وَ سُنَّةٍ جَدِیدَةٍ آیا مراد از کتاب به قرینه سنت جدید قرآن است؟ اگر روایت را بپذیریم این موارد را باید توجیه و تبیین کنیم.
وَ لَیْسَ فَرَجُکُمْ إِلَّا فِی اخْتِلَافِ بَنِی فُلَانٍ آیا مراد ازفرج یعنی ظهور و مراد از بنی فلان یعنی بنی عباس؟ اگرمراد از فَرَج ظهور باشد دیگر مراد از بنی عباس حکومت آنان نخواهد بود.
وَ لَنْ یَخْرُجَ الْقَائِمُ وَ لَا تَرَوْنَ مَا تُحِبُّونَ حَتَّى یَخْتَلِفَ بَنُو فُلَانٍ فِیمَا بَیْنَهُمْ فَإِذَا کَانَ ذَلِکَ طَمَعَ النَّاسُ فِیهِمْ وَ اخْتَلَفَتِ الْکَلِمَةُ وَ خَرَجَ السُّفْیَانِیُّ
بعید است که همه این روایت از امام در یک جلسه صادر شده باشد.
لَا بُدَّ مِنْ رَحًى تَطْحَنُ فَإِذَا قَامَتْ عَلَى قُطْبِهَا وَ ثَبَتَتْ عَلَى سَاقِهَا (کنایه از اوج شدت) بَعَثَ اللَّهُ عَلَیْهَا عَبْداً عَنیفا (خشن) خَامِلًا أَصْلُهُ (گمنام است ومطرح نبوده) یَکُونُ النَّصْرُ مَعَهُ أَصْحَابُهُ الطَّوِیلَةُ شُعُورُهُمْ (موها ی اصحابش بلند است) أَصْحَابُ السِّبَالِ (شارب) سُودٌ ثِیَابُهُمْ أَصْحَابُ رَایَاتٍ سُودٍ وَیْلٌ لِمَنْ نَاوَاهُمْ یَقْتُلُونَهُمْ هَرْجاً َوَ اللَّهِ لَکَأَنِّی أَنْظُرُ إِلَیْهِمْ وَ إِلَى أَفْعَالِهِمْ وَ مَا یُلْقَى مِنَ الْفُجَّارِ مِنْهُمْ وَ الْأَعْرَابِ الْجُفَاةِ یُسَلِّطُهُمُ اللَّهُ عَلَیْهِمْ بِلَا رَحْمَةٍ فَیَقْتُلُونَهُمْ هَرْجاً عَلَى مَدِینَتِهِمْ بِشَاطِئِ الْفُرَاتِ[2]
این روایت را اگر در چارچوب بررسی سندی قرار دهیم روایت را از دست میدهیم زیرا نتوانستیم حسن بن علی بن ابی حمزه را توثیق کنیم، حتی امثال مامقانی، که بعضا ایشان را به تساهل وحسن ظن متهم میکنند؛ نتوانسته او را توثیق کند بلکه راجع به او کذاب گفته است.[3]
وآخر دعوانا أن الحمد لله رب العالمین
[1] بحارالانوار، ج51، ص 68 ح8
[2]. معجم احادیث الامام المهدی، ج4، ص382. شماره حدیث 786، چاپ جدید.
[3]. تنقیح المقال، ح20، ص40، شماره611 و معجم رجال الحدیث، ج5، ص14، شماره 2928.